Hvordan legge fiskebensparkett selv?

Herringbone Fiskebensparkett med klikk - Gulvhandelen Herringbone Fiskebensparkett med klikk - Gulvhandelen

"Oppdag tidløs eleganse med fiskebensparkett - en klassisk og eksklusiv gulvstil som har gjennomgått en renessanse i popularitet. Utforsk historien og bruken av dette vakre mønstergulvet, og oppdag hvorfor fiskebensparkett er det foretrukne valget for de som søker et elegant og holdbart gulv i sine hjem og lokaler i Norge. Vi forklarer deg hvordan du kan gå frem for å legge fiskebensparketten selv."

Fiskebensparkett tradisjon og trend

Fiskebensparkett er en populær og elegant gulvstil som opplever økende popularitet i Norge. Denne tidløse trenden har en lang historie og har blitt brukt i århundrer i luksuriøse hjem, slott og palasser verden over. Historisk sett har fiskebensparkett vært et symbol på rikdom, luksus og håndverksmessig dyktighet. Mønsteret dannes av stavene som legges i vinkel mot hverandre, og skaper et gjentakende mønster som minner om strukturen i skjelettet til en fisk, derav navnet fiskebensparkett. I Norge opplever fiskebensparkett en renessanse i popularitet. Mange boligeiere og designentusiaster tiltrekkes av den klassiske og elegante estetikken som dette gulvet tilfører ethvert rom. Det har også blitt et ettertraktet valg for de som ønsker å innlemme tidløs stil og raffinement i hjemmet sitt.

Opprinnelig var fiskebensparkett håndlaget av dyktige håndverkere. Tynne og jevne treplanker ble kuttet og satt sammen i vinkel. Fiskebensparkett var særlig vanlig i Frankrike, England og Sverige. I Frankrike ble fiskebensmønsteret brukt i store festsaler og offentlige rom for å imponere gjestene med sin eksklusive presisjon. I England og Sverige var det populært blant de kongelige og adelen. I løpet av det 20. århundre ble fiskebensgulv gradvis mindre vanlig da billigere alternativer som teppe og laminatgulv ble introdusert. Mange eldre fiskebensgulv ble dekket til eller fjernet helt. På 1980-tallet begynte imidlertid interessen for fiskebensgulv å gjenoppstå. Designere og arkitekter ble tiltrukket av det klassiske utseendet og den tidløse stilen til fiskebensmønsteret. Fiskebensgulv ble igjen et populært valg for de som ønsket å skape et elegant og eksklusivt preg.

Herringbone vs Chevron mønster

Herringbone og chevron er begge mønstre som brukes i parkett og flislegging for å skape et elegant og klassisk utseende. Selv om de kan virke ganske like ved første øyekast, er det noen distinkte forskjeller mellom de to mønstrene:

I herringbonemønsteret er stavene plassert i en vinkel på 90 grader mot hverandre og danner et repeterende mønster som ligner på fiskebensstruktur. Hver stav er rektangulær og mønsteret fortsetter i et "sikk-sakk" mønster, hver rekke med staver er parallell med hverandre.

I chevronmønsteret er stavene også plassert i en vinkel mot hverandre, men her er vinkelen vanligvis 45 eller 60 grader. Mønsteret danner en serie med v-formede bord som er koblet sammen. Hver stav møtes i en spiss vinkel og fortsetter i en rett linje i motsatt retning.

Den viktigste forskjellen mellom herringbone- og chevronmønsteret ligger i retningen av stavene og hvordan de "treffer" hverandre. I herringbone-mønsteret ligger stavene i en 90 graders vinkel, mens de i chevronmønsteret ligger i en 45 eller 60 graders vinkel. Dette gir en forskjellig visuell effekt.

Begge mønstrene har sin egen unike appell og kan brukes til å skape et elegant og sofistikert gulvdesign. Valget mellom herringbone og chevron avhenger ofte av personlig preferanse og den ønskede stil og stemning man ønsker å oppnå i rommet. Det er verdt å merke seg at det mest utbredte og vanligste fiskebensmønsteret er herringbone, disse kan man få med klikksystem og utvalget er større og mer tilgjengelig. Chevron staver må som regel limes i not og fjær og aller helst hellimes ned til undergulv.

Fiskebensparkett - Herringbone vs Chevron mønster - Gulvhandelen

Herringbone er mest utbredt og leveres nå med UniZip klikksystem. Det betyr at man slipper høyre- og venstrestaver (A og B staver), man har i stedet kun én stav å forholde seg til da alle er like. Dette kan gjøre monteringen enklere og redusere svinn.

Vi regner ofte ca 10-12% svinn ved legging av fiskeben.

Installasjonsmetoder fiskebensparkett

1. Klikksystemet er en moderne og enkel måte å montere fiskebensparkett på. Hver planke har et spor og en fjær som klikkes sammen. Dette gjør det enkelt å legge gulvet uten behov for lim. Med denne metoden er det viktig at gulvet har klaring til alle vegger, karmer og faste installasjoner. Det bør også deles opp i seksjoner, typisk gjennom døråpninger, og kjøkken, kjøkkenøyer og tunge installasjoner skal ikke monteres oppå gulvet.

2. Limt not og fjær: Dette er en mer tradisjonell metode for å montere fiskebensparkett. Hver planke har en not og en fjær langs sidene som passer sammen. Plankene blir deretter limt sammen ved å påføre lim i noten før de settes på plass. Limt not og fjær gir en solid og stabil montering, og det er viktig å følge produsentens anvisninger for riktig lim og påføringsteknikk. Dette er også en flytende installasjonsmetode hvor de samme forhåndsregler som med klikk gjelder.

3. Helliming til undergulv: Helliming er en metode der fiskebensparketten limes direkte til undergulvet. Undergulvet må være jevnt og egnet for liming, undergulvsmaterialet kan f.eks være betong, avrettingsmasse, sponplater, OSB plater eller finérplater. Helliming gir en svært stabil og lyddempende installasjon. Man kan montere kjøkken oppå gulvet og det kan ofte monteres som en hel flate gjennom døråpninger osv.

Valg av monteringsmetode avhenger av flere faktorer, inkludert personlige preferanser, gulvets bruksområde og underlaget det skal monteres på. Det er viktig å følge produsentens anvisninger og eventuelle spesifikke krav for å sikre en korrekt og holdbar installasjon av fiskebensgulvet.

Fiskebensgulv med klikk vs helliming


Den vanligste installasjonsmetoden idag er fiskebensgulv med klikksystem. Dette er den enkleste installasjonsmetoden dersom man ikke har gjort helliming tidligere. Fordelen er at man kan legge gulvet på undergulv som ikke lar seg hellime på. F.eks ulike varmesystemer. Det er allikevel utrolig viktig at konstruksjonen under fiskebensgulvet er helt plan og trykkfast.

Helliming til undergulv høres kanskje voldsomt ut men for en gulvlegger så er ikke dette så mye mer jobb. Det har også en del fordeler i forhold til akustikk, tyngre installasjoner som kjøkken kan stå oppå gulvet, alt kan legges i én flate (uten ekspansjonsfuger) samt at gulvet blir mer stabilt mtp knirk, krymp og bevegelse. Denne metoden er vanskelig å gjennomføre dersom man f.eks har varmekabler/rør som ligger nedsenket men åpent i undergulvsplater.

Selv om man velger en flytende installasjon og klikksystem, så kan det være en stor fordel å lime skjøtene med tynt trelim (f.eks Casco parkettlim). Dette vil kunne hindre knirkelyder dersom man skulle være uheldig å få bevegelse i gulvet etter legging. Installasjonen tar ikke særlig lenger tid og kostnaden for lim er svært liten.

Dersom man har mulighet til å hellime anbefaler vi at man vurderer denne metoden også. Om man ønsker en flytende installasjon er det et godt tips å dra limflasken over skjøtene på bordet før man legger det ned selv på gulv med klikksystem.

Legge fiskebensparkett selv

Har man erfaring fra å legge gulv, er fingernem og fortrolig med lignende arbeider så klarer man fint selv å legge fiskebensgulv. Man må regne med at det er mer kapp og mer svinn enn med et plankegulv. Gulvene med klikksystem er det mange som monterer selv. Ønsker man at gulvet hellimes til undergulv så blir det en brattere læringskurve, men dette er også fullt mulig om man setter seg inn i faget.

Vi anbefaler å gjøre en egenvurdering, men vi kan si at de fleste velger å bruke hjelp til å legge fiskeben, særlig ved helliming som installasjonsmetode. Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker finne ut mer om valg av metode og hva som kreves av undergulv, utstyr, materiell, kostnader osv.

Helliming av fiskebensparkett - lim og tannsparkel - Gulvhandelen

I vår nettbutikk finner du et utvalg av både laminat, parkett og herdet tregulv i herringbonemønster.

Dersom du er på jakt etter Chevron fiskebensparkett kan du ta kontakt med oss.

Før du begynner legging av fiskeben

Før du legger fiskebensparkett, er det viktig å sette seg inn i teori og praksis for å få en god forståelse av prosessen.

1. Studer produsentens og forhandlerens veiledning nøye.

2. Utforsk gjerne online ressurser som videoer og fagstoff på nett, men forhør deg med forhandler om at dette også gjelder for produktet du har kjøpt.

3. Forhandler kjenner godt til produktet og kan veilede deg med gode råd og tips underveis, evt en demonstrasjon av produktet på forhånd.

Fiskebensgulvene du finner i vår nettbutikk har mer informasjon i seksjonene under produktet, og under "fanen" som heter Dokumenter finner du leggeanvisning/videoanvisning.